Ontdek Spanje » De wijk Sacromonte


De wijk Sacromonte

De wijk Sacromonte - Sacromonte is een historische zigeuner wijk in de stad Granada. De wijk is vooral bekend om zijn grotten woningen en ligt op de heuvels van Valparaiso de wijk ligt noordoostelijk van de historische Arabische wijk " El Albaícin"

Deze zigeuner wijk wordt door de locals van Sacromonte ook wel Sacramonte genoemd.El Sacromonte, een historische Zigeuner wijk in de historische stad Granada

Sacromonte is de oude Zigeuner wijk van de Spaanse stad Granada. De Sacromonte wijk heeft haar naam te danken aan de Sacromonte Abdij, die hier in de 17e jaar honderd werd opgericht op de heuvel Valparaiso eventjes buiten de oude stad. De wijk ligt op de heuvels van Valparaiso. Het Sacromonte is bekend om zijn grotwoningen. Die ons aan de gitano oorsprong doen herinneren.

 

De gitano's in Sacromonte hebben het nog steeds niet makkelijk, de wijk is een echte volkswijk de zigeuners leven nog steeds op de stoep voor de deur en als het avond wordt klinkt de  'zambra' een flamenco met Arabische invloeden uit de grotwoningen.

De 'zambra mora' is een combinatie van flamenco en de sensuele Arabische buikdans. Deze bruidendans met zijn diepgeworteld verleden dat terug gaat naar de tijd van de Moren.

 

Een deel van de grotwoningen zijn ondertussen gerestaureerd en hier in vindt u nu restaurants en tablo's ( bars waar u flamenco kunt kijken). In elf van deze woningen is het " Museo Cuevas del Sacromonte" in dit museum kunt u de geschiedenis tradities en de leef omstandigheden van de zigeuners zien.


Museo Cuevas del Sacromonte

Adres: Barranco de los Negros, Sacromonte

Openingstijden:

15 oktober tot 14 maart: Dagelijks van 10.00 uur t/m18.00 uur
15 maart tot 14 oktober: Dagelijks van 10.00 uur t/m 20.00 uur

Website: Museo Cuevas del Sacromonte

Entreeprijs: € 5,00 incl, audio guide


Het was de armste wijk destijds van Granada. In deze berg met grotwoningen woonden de gitanos de armste van de armsten.

 

Sacromonte abdij
De Sacromonte abdij, Sacromonte wat letterlijk betekend  ´heilige berg` ligt boven op de heuvel Valparaiso. In de 15e jaar honderd werden hier overblijfselen gevonden waarvan die afkomstig zouden kunnen zijn van de patroonheilige San Cecilio.

De weg die van hierboven naar beneden loopt heeft zeven bochten. Op 15 maart 1594 vonden hier twee mannen in een grot  loden platen waar in het Arabisch geschreven stond over het martelaarschap van St. Tesiphon.De aartsbisschop liet verdere opgravingen uitvoeren en er werden meer platen gevonden met de beschrijving van de marteldood van H Cecilio, St. Tesiphon en St. Hiscus, en ook een oven en as werd gevonden. In 1598 werd er een huis gebouwd om de relieken te bewaren, en in 1600 werd begonnen met de kerk. De bouw stopte in 1610 toen de aartsbisschop overgedragen werd aan Sevilla, maar alleen de binnenplaats, het zuidelijke schip, en de kerk die nog bestaat waren gebouwd. De oorspronkelijke plannen voor de gehele constructie (die nooit werden uitgevoerd) kunnen gezien worden in de bibliotheek. Aan het begin van de 20e eeuw werden verdiepingen toegevoegd voor de school en universiteit. De as van de gemartelde heiligen worden bewaard onder hun beelden in de kerk. Het is ook mogelijk een bezoek te brengen aan de catacomben onder de kerk. Met elkaar verbonden door lage, smalle doorgangen, zijn er een aantal kleine kapellen, waar je verschillende schilderijen en beelden kunt zien. Ook de oven is te zien.

Bron: Ditisandalusie.nl

 

Trouwens van hieruit hebt u een prachtig uitzicht over de vallei, de wijk El Albaicín en het Alhambra.

Sacromonte abdij:
adres: Camino del Sacromonte 4, Granada
Openingstijden: dinsdag tot zondag: van 11:00 uur t/m 13:00 uur en van 16:00 uur t/m 18:00 uur
Prijs: €3,-Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt