Een plastic dorp in de provincie Almeria, Spanje

Gepubliceerd op 4 september 2018 om 20:08Een plastic dorp in de provincie Almeria, Spanje - Afrikanen die werken in de kassen van Almería

El Ejido - Een plastic dorp in de provincie Almeria, Spanje - Afrikanen die werken in de kassen van Almería. Op het zandpad tussen de plastic kassen vol paprika's en courgettes loopt Fatima (28) in een soort pyjama pak op haar sloffen. Haar man is aan het werk, zij heeft niet veel te doen en kan nergens heen. De bewoonde wereld is te ver weg om te lopen, een bus te duur en 's avonds, als de mannen naar huis terugkeren, gaat het hek om de kassen dicht. Alleen wie de weg kent en contacten heeft, komt hier binnen.

 

Thuis is een hutje van plastic, waarvan de zijkanten in de winter bedekt zijn met dekens tegen de koude nachten, met één kamer met een bed en een klein opgeruimd keukentje. De voordeur bestaat uit drie palen en een lap stof. Overal ligt afval, stromend water is er niet.

 

Het gezicht van de Marokkaanse Fatima, die amper Spaans praat, zit vol puisten en etterende bulten. Vanwege het vieze water en de bestrijdingsmiddelen waar mensen aan blootstaan, hebben veel mensen die in deze chabolas wonen last van huidklachten. Hulpverleningsinstanties schatten het aantal bewoners in deze 'plastic dorpen' in de Zuid-Spaanse provincie Almería op duizenden.

 

Bijna allemaal zijn het immigranten uit West-Afrika en Marokko. Ze werken of willen werken in de kassen van El Ejido, een gebied van 26.000 hectare dat qua grootte vergelijkbaar is met Ameland, dat omringd wordt door bergen en het indrukwekkende natuurpark Cabo de Gata. Zonlicht wordt weerkaatst door de kassen waarvan de daken zijn bedekt met kalk, waardoor de plek vanaf de maan te zien is.

 

Volgens officiële cijfers werken er 50.000 mensen in de kassen van Almería. De groenten die hier worden verbouwd, liggen ook in Nederlandse supermarkten. Twee derde van de arbeiders zijn immigrant.

 

De Marokkaan Youssef (35)  is een buurman van Fatima en woont dus ook in een chabola. Hij heeft een dag vrij om dingen te regelen voor een verblijfsvergunning. Hij wordt bijgestaan door advocate Asma el Omari een van de acht hulporganisaties die zich bekommeren om de inwoners van deze 'plastic dorpen'."Het is nu de oogsttijd van courgettes", vertelt Youssef. Hij werkt acht uur per dag voor 4 euro per uur. Zijn salaris gaat grotendeels naar Marokko, naar zijn familie en twee kinderen. Hij laat zien hoe hij en de andere 25 dorpsbewoners elektriciteit aftappen. "Gevaarlijk, beaamt hij. "Maar dat risico nemen we graag." Onlangs was er brand in het 'dorp' van Youssef en Fatima. De brandweer kon er niet bij maar dankzij water uit een put op het terrein liep alles goed af. Spaanse media melden met regelmaat een minder goede afloop. "Tuinders tonen geen enkele interesse in de situatie van deze mensen. Ze zetten hekken om hun kassen heen en denken iedereen hiermee buiten te houden. Ze doen alsof er niets aan de hand is", zegt advocate El Omari.

 

Lokale politici hebben de situatie volgens haar 'volledig geaccepteerd'. Een woordvoerder van de regionale overheid reageert hierop door te zeggen dat chabolas 'zeer ongewenst zijn' en zoveel mogelijk opgeheven worden. Tuinders die illegalen voor zich hebben werken of op hun terrein hebben wonen, kunnen rekenen op boetes.

 

Toch zijn er ook mensen die er bewust voor kiezen zo te leven, zegt Jan van der Blom, om huur uit te sparen. Deze Nederlandse bioloog werkt voor de overkoepelende organisatie van producenten in Almería. Hij kent alle tuinders die hier werken en zich verenigd hebben in cooperaties. "Wij hebben lokale overheden er wel eens op aangesproken want voor tuinders zijn verhalen over hun werknemers die in hutjes wonen imagoschade", zegt hij. Bovendien zijn er genoeg tuinders die willen meehelpen aan een oplossing. "Maar zolang er geen alternatief is blijven de migranten komen en blijft armoede bestaan."

 

Immigranten in Almería

De provincie Almería worstelt al jaren met immigranten. Ze komen verstopt in boten en containers in groten getale aan in de haven. Van hier gaan de boten naar Marokko of spoelen kleine boten aan op het strand. De migranten gokken op een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Julia Sánchez Ortega, namens de provincie coördinator van de hulp van verschillende non-gouvernementele organisaties, pleit voor een anti-motivatie campagne. "Zolang de situatie in het land van herkomst niet wordt aangepakt, blijven ze komen en blijft de situatie hier gedoemd. Het lastige is dat wij de grens van Europa zijn en het maar zelf moeten oplossen, maar we staan juist heel ver van een oplossing. Europa moet ons meer helpen."

 

Bron: Trouw.nl

ACSI Kampeerreizen


«   »