Natuurpark Bardenes Reales Navarra

Gepubliceerd op 18 september 2018 om 18:29Natuurpark Bardenes Reales Navarra

Natuurpark Bardenas Reales – Natuurpark Bardenas Reales (soms Bárdenas Reales, in Basque, Errege Bardeak ) is een woestijnachtige dorre vlakte in Navarra. Dit Natuurpark met zijn prachtige wilde natuurschoon dat door la UNESCO ook nog eens is uitgeroepen tot Biosfeer reservaat.

Deze  woestijnachtige dorre landschap van 42.500 hectare dat altijd weer voor verrassingen zorgt. Dit zeldzaam schitterend gebied in het zuidoosten van Navarra, vlakbij de stad Tudela (Baskisch: Tutera) dat, kaal en onherbergzaam uitziet, maar vele grote natuurlijke schatten verbergt.

 

De bodem bestaat uit klei , krijt en zandsteen en is geërodeerd door water en wind, waardoor verrassende vormen, canyons, plateaus, tabellarische structuren en geïsoleerde heuvels, cabezos, ontstaan. Bardenas mist stedelijke gebieden, de vegetatie is schaars en de vele beken die het gebied doorkruisen, hebben een opvallende seizoensstroom, die het grootste deel van het jaar droog blijft.

 

De plaats

De Bardenas ligt in het zuidoosten van Navarra, grenzend aan Aragon . Het ligt in het midden van de Ebro-vallei aan de voet van de bergen van de Yugo en de regio Zaragoza van Cinco Villas. Er zijn slechts zestien gemeenten, waarvan er dertien in Navarra zijn en drie in de provincie Zaragoza. De Navarrese zijn Valtierra, Arguedas, Carcastillo, Santacara, Mélida, Rada, Caparroso, Villafranca, Cadreita, Tudela, Cabanillas, Fustiñana en Buñuel, terwijl de Zaragozan zijn: Tauste, Ejea de los Caballeros en Sádaba.

 

Zones

Las Bardenas zijn verdeeld in verschillende afzonderlijke gebieden, de twee hoofdzones zijn, Bardena Blanca en  Bardena Negra. 

 

Bardena Blanca

Het is het centrale gebied en meer woestijn. Het reliëf wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes en diepe kloven waardoor rivieren stromen. Deze Bardena dankt zijn naam aan de aanwezigheid van wit zout dat zich over het oppervlak uitstrekt vanwege de overvloed aan gips in de bodem. Hier vind je ook de belangrijkste formaties, de Castildetierra en de Pisquerra.

 

Bardena Negra

Bardena Negra  ligt in het zuidoostelijke deel van het grondgebied op de grens van de autonome gemeenschap Aragon. Gevormd door plateaus van verschillende hoogten en gesneden door rivieren die op de bodem van de kliffen stromen, dit deel van de Bardenas vind je vegetatie: pijnboombossen en struikgewassen.


Booking.com

Op eigen houtje vind je er talrijke bewegwijzerde routes die je wandelend, met de fiets, te paard of met motorrijtuigen (raadpleeg de snelheidsmaxima en regels van het Bestuur van Bardenas Reales) kunt afleggen. Aan de hand van gespecialiseerde gidsen kunt je onvergetelijke plekjes ontdekken waar de echo van legendes nog weergalmt, zoals die van de befaamde struikrover Sanchicorrota die het voor elkaar kreeg om zijn achtervolgers om de tuin te leiden door de hoefijzers van zijn paard omgekeerd te beslaan. Ontdek deze unieke woestenij die je niet onverschillig zal laten!

 

Hoewel het park verschillende ingangen heeft - waarvan sommige alleen toegankelijk voor fietsers - zijn de twee meest genomen routes voor gemotoriseerde voertuigen: vanuit het noorden, de onverharde weg die men inslaat vanaf de weg Carcastillo-Figarol (el Paso), waarna men bij een eveneens onverharde weg komt die langs het schietterrein loopt (22 km); en vanuit het westen, via de geasfalteerde weg die begint bij het benzinestation als men Arguedas verlaat en die uitkomt op de genoemde weg die het schietterrein omringt.


Het Natuurpark Bardenas Reales telt bovendien meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers. Aanbevolen wordt echter om het eerste bezoek aan dit natuurgebied onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen te doen. Zij voorkomen niet alleen dat je in deze woestijn verdwaald, maar maken u ook wegwijs in dit landschap waarvan de flora en fauna meer doen denken aan die van de Afrikaanse woestijn dan aan die van het noorden van het Iberische Schiereiland. 


Natuurpark Bardenes Reales Navarra

Als u besluit op eigen houtje het park te bezoeken, neem dan de voorschriften in acht, begeef u niet buiten de bewegwijzerde paden, stoor de dieren niet en neem evenmin mineralen of planten mee. Voor speciale vergunningen dient u contact op te nemen met het Bestuur van de Bardenas Reales.

Vanwege de extreme temperaturen en de speciale omstandigheden van het terrein wordt aanbevolen om het Natuurpark niet op regenachtige dagen te bezoeken. De beste periode om de Bardenas Reales een bezoek te brengen is tussen september en juni.

 

Op 18 september wordt de "Sanmiguelada" gehouden. Op deze dag begeven zich duizenden schapen uit de Pyreneese valleien via de Paso langs de Cañada de los Roncaleses (deze dalengte verbindt de Roncal-vallei met de Bardenas Reales) naar dit uitgestrekte gebied om er gedurende de wintermaanden te grazen.

 

Openingstijden:

Van 8:00 uur tot een uur voordat het donker wordt.

Vrije toegang met bijzondere beperkingen.

 

Informatie

Adres: Bardenas Reales (C/San Marcial, 19-Tudela;

Tel: 948 82 00 20/

E-Mail:   info@bardenasreales.es)

Website: Toerisme bureau van Navarra

 

Bron: Turismo.navarra.es


ACSI Kampeerreizen


«   »