Ontdek Spanje » Galicië » De toren van Hercules bij La Coruña


De toren van Hercules bij La Coruña

De toren van Hercules - Torre de Hércules bij La Coruña, staat bijna twee millenia in weer en wind, en in 2009 werdt de toren van Hercules op de wereld erfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

In de Romeinse tijd was Brigantium, in het noordwesten van het huidige Spanje, een belangrijke handelshaven. In de buurt werden tin, zilver en goud gedolven en naar deze stad gebracht om daar ingescheept te worden. 



In de eerste eeuw na Christus werd er een vuurtoren gebouwd, die schippers ook bij nacht een goede in- en uitvaart moest geven. Die vuurtoren bestaat nog steeds en is ons bekend als de Toren van Hercules. De stad, waar hij nog altijd staat heet tegenwoordig La Coruña, of in het Galicisch 'A Coruña'.

De toren bestaat hoofdzakelijk uit blokken rood en grijs graniet. Waarschijnlijk had hij een vierkante kern van zo'n 10 x 10 meter en 30 meter hoog, waaromheen een buitenmuur was gebouwd, en een totale hoogte van 68 meter. Tussen de kern en de buitenmuur moet een soort wenteltrap zijn geweest. Lastdieren, bepakt met brandstof, konden zo op welke omstandigheden dan ook naar boven worden geleid. Er waren drie verdiepingen -waarvan één op de begane grond- verdeeld in vier ruimtes met een stenen gewelf. In sommige ruimten waren vensters aangebracht, waarvan enkele nog zichtbaar zijn.

Geschiedenis
Gezien archeologische vondsten -stukken gestempeld aardewerk en vazen uit die periode- moet de toren van Hercules zijn gebouwd onder heerschappij van de Romeinse keizers Nero en Vespasianus. Een Latijnse inscriptie vlakbij de vuurtoren, waarin ene Gaius Sevius Lupus uit Aeminium (het huidige Coimbra) 'architectus' wordt genoemd, doet vermoeden dat hij degene moet zijn, die de vuurtoren heeft gebouwd. Echt duidelijk is dat echter niet. De oudste vermelding van de toren treffen we aan in de 'Historiae adversvm Paganos' uit vijfde eeuw, van de christelijke geschiedschrijver Paulo Orosio.

Na de Romeinse overheersing verloor de toren zijn functie als vuurtoren. Vanwege zijn gunstige ligging en zijn solide bouw bleef hij in gebruik als vesting. Omdat hij een gewild bezit was wisselden eigenaren elkaar veelvuldig af.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

Spanje autohuur

Een eerste afbeelding van de toren is te vinden op een wereldkaart uit 1086 (zie rechts), die hoort bij een commentaar van de Spaanse monnik Beatus van Liébana uit de achtste eeuw. Daarin wordt een groene toren met een okergele koepel (aangeduid als 'faro' i.e. vuurtoren) afgebeeld in 'Gallecia' (Galicië).

In 1682 gaf de hertog van Uceda opdracht aan de architect Amaro Antune voor de restauratie van de toren. Die bouwde een houten trap, die een verbinding maakte tussen de gewelven en het bovenste deel waar zich twee kleine torens bevonden, die als steun fungeerden voor het lichtbaken. De restauratie werd in 1791 onder de leiding van Eustaquio Giannini voltooid. Binnenin de toren bleef de oude Romeinse structuur bewaard.

 

Mythische overlevering
Volgens een legende heeft Hercules op de plek waar de toren staat het hoofd van koning Gerion begraven. Deze reus had zijn onderdanen verplicht om de helft van hun bezittingen en van hun kinderen aan hem te overhandigen, waarop de hulp van Hercules ingeroepen werd. De held doodde daarna de reus in een gigantisch gevecht, waarna hij een grafheuvel bouwde, bekroond met een grote fakkel. Bij deze heuvel stichtte hij ook een stad en omdat de eerste persoon die in de stad kwam een vrouw was met de naam Coruña gaf hij deze naam aan de stad.


Vergelijk gratis goedkope vliegtickets


Deze versie is een Romeinse erfenis van de Fenicische cultuur. Hercules was eerder ook een Fenicische held, onder de naam Melkart. In de tijd dat dit volk uit Kanaän handel dreef met de lokale bevolking heette La Coruña vermoedelijk Caronium. Deze legende zou kunnen duiden op het geloof dat de Toren van Hercules deel uit maakte van een mytische route vanaf Cornwall en de Britse eilanden tot aan Cádiz, waar een tempel gewijd aan melkart stond, en Carthago.

De Toren van Hercules is de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld en de op één na hoogste van Spanje, na die van Chipiona (Cádiz). Hij is op 24 mijl afstand zichtbaar. Op 27 juni 2009 werd hij door de Unesco opgenomen op de lijst van het >>Werelderfgoed.



Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt